EKİPMAN

Yazıma başlamadan belirteyim işin aslı ne biliyormusunuz? Bu ekipmanların hepsi gerekli ve önemli olabilir bu araçların amacı işimizi kolaylaştırmaktır. Ama şunu unutmayın sevgili arkadaşlar. Eskiden bisiklet turları yapan insanlar öyle zor koşullarda altında pedallıyordu ki çadır yerine bez gerip uyuyanlar, heybe yerine valiz taşıyanlar vardı. Önemli olan en büyük ekipman aklınız, inançınız ve sevginizdir.

Kimi kesim tur bisikletiyle çıkılması taraftarıdır. Sokakta bulduğu bisikletle tur yapan insanlar var. Bisiklet firmalarının ürün yelpazesini genişletip, ticari anlamda kazanım elde etmeyi amaçlamalarından kaynaklanıyor diye düşünüyorum.

Neden dağ bisikletini tercih ediyorum? Piyasanın kurbanı olduğum için. Bakkala gitmek için bisiklet alsan 1 bin tl den başlıyor. Bu durumda yol bisikletimi alsam yok yok yol bisikletiyle araziye gidemem, dağ bisikleti alsam yola çıkamam, tur bisikleti alsam hiç birini yapamam. Çözüm uygun dağ bisikletini seçip modifiye etmekten geçiyor.

Kadro

Kullanım alanlarınızı belirleyin ve bir uzmandada yardım alarak bisikletinizi seçin. Tur bisikletlerinde dikkat etmeniz gereken bir kaç önemli nokta var. Bunlar;

  • Arka bagaj bağlantı noktaları.
  • Boyunuza uygun kadro ölçüleri.
  • Kadro dayanıklılığı. Materyal olarak 6000-7000 arası alüminyüm alaşımlı tercih edilebilir.Piyasada şuan %80 oradan kadro alaşımları böyledir.
  • Minumum ağırlık.

DSC02503

Çadır

Genelde yazlık sezonlarda turladığım için 3 mevsimlik olan husky bizam 2 çadırını kullanıyorum. 2 kişilik, dış tentesinin su geçirmez özelliği 3000 mm/cm2 ortalama bir sağanak yağış için ideal. Taban kısmı ise 6000 mm/cm2 su geçirmezlik dayanıklılığına sahip. Yazları dış tenteyi söktüğünüzde ise 360 derecelik görüş açısına sahip olan sineklik ile gece kamplarınız daha zevkli olabiliyor. Detaylı bilgi için linke tıklayınız.

20150822_184737

 

Mat

Şişmemat olarak Therma-rest markasına ait bu ürünün 7.6 cm lik kalınğı bulunan bu matın bir çok özelliği mevcut, benim için ön planda olan özelliklerinden bahsedeceğim.

Zeminden gelebilecek olan soğuk ve sıcak havayı izole ediyor. Betonun üzerinde yada yaş zeminde olmanızın bir önemi yok, aynı zamanda vuducunuzun mevcut ısısını korumanıza yardımcı oluyor. Diğer matlar gibi vucut ısınızı ne düşüyor nede yükseltiyor.

Eşit miktarda hava dağılımı sayesinde matın üzerine binen yük matın içerisinde bulunan hava kanalları sayesinde, yüzeyin her noktasına yayılıyor. Yani bir tarafı inik diğer tarafı şişik olmuyor.

Ergonomik olmasıda en büyük özelliklerinden biri, 180 cm boya sahip olan bu matın çantadaki kapladığı yer ise kahve kupasından biraz daha fazla.

Farklı boylardada seçenekleride var. Daha detaylı bilgi için Linkten özelliklerine ulaşabilirsiniz.

TAR_NeoAirCamper_InkBlue_angle

 

Ocak

PRIMUS MULTIFUEL III. Yakıtlı ocak kullanmak büyük bir avantaj. Kırsal bölgelerde gazlı ocak kullanmak büyük bir sorun, istediğiniz her yerde gaz kartuşu bulmak epey zor. Benzin dünyanın her yerinde bulabileceğiniz küresel bir yakıt türü olduğundan dolayı ulaşilabilirliği gaz kartuşuna göre daha uygun. Ayrıca bu ürüne isterseniz gaz kartuşuda takmak mümkün. Dizel, normal benzin ve yanlış bilmiyorsam ispirto ile ocağı yakabilirsiniz.

DSC03046

Kamp mutafığı

Tencere ve tavada benim için olması gereken özellikte bir setim var markasını bilmiyorum ama sayacağım özellikler olmazsa olmazım. Katlanabilir saplar, iç içe geçebilen tencereler, kolay temizlenebilen ve kolay çizilmeyen yüzeyi. Opinel’in no: 8 olarak adlandırdığı paslanmaz 8 cm’lik çakısı, mutfak tarafında epey işimi görüyor. 1 adet termos 700 ml kapasiteye sahip. Sıcak havalarda ortalama saklama ömrü 2 saattir. Termoslarımın markası yoktur. Kamp ürünü satan yerlerde 1 adet termos 50-100 tl arası değişiyor. Son olarak alüminyum çatal, bıçak, kaşık ile yemeklerimi afiyetle yiyorum.

Fren

Fren sistemi olarak disk fren kullanıyorum. Normalde v-fren sistemler önerilir. Fakat v-fren le günlük turlarınızda özelliklede dağlık turlarda v-fren’de hakimiyetiniz nereye imkansız oluyor. Bu yüzden hidrolik disk fren kullanıyorum. -5 derecede rotolar soğuduğu için çok ses çıkarıyor. Ama eminim daha üst segmentteki rotorlarda bu sorunuda çözmüşlerdir.

deorextvites4

Ön bagaj  

Disk fren kullandığım için ön bagaj bulmakta zorlandım. V-fren sistemlere monte edilen bagajlar var. Biraz araştırdım ve ebay.com’da disk fren için ön bagaj buldum. Yaklaşık 15 günde geldi. Oldukça memnunum. Max kapasitesi 20 kg civarında. Göbek miliyle maşa ayaklarına bağlıyorsunuz. Axiom firması bagaj konusunda oldukça geniş bir ürün yelpazesine sahip. Detaylı bilgiye linkten ulaşabilirsiniz.

journey-suspension-disc-lowrider-1

DSC02464Arka bagaj

Arka bagajımı disk fren uyumlu aldım. Eski tip bagajlar disk sistemli kadrolara uymuyor. Herhangi bir markası yok. Sıradan bir günde turlarken tesadüfen denk geldiğim bir bisikletçiden aldım. Sanıyorum 20 kg civarında bir yükü arazi koşullarıda dahil olmak üzere kullandım. Oldukça sağlam bir yapısı var. Tamamen alüminyüm alaşımdan oluşuyor. İnternette disk fren uyumlu arka bagaj diye arama yaptığınız bulabilirsiniz.

diskfrenarkabagajBagaj baglantı aparatı ve sele kelepçesi

Arka bagaj bağlantısı için kadronuzda 4 adet vida deliği olmalı ilk ikisi arka teker miline yakın yerdedir. Diğer iki vida deliği ise sele borusunun bitiminde yer alır. Benim kadromun sele altında bu iki delik bulunmadığından farklı bir yol izlemem gerekti. Bagaj bağlantılı sele kelepçesi aldım. Dayanıklı bir ürün. Zaten bagajdaki yükün büyük kısmını teker miline yakın olan vida delikleri taşır. Kadroda vida deliği olanlar aslında biraz daha riskli diye düşünüyorum. Yükün vermiş olduğu ağrlıkla ve titreşimle vida dişleri yoğun stres altında kalır. Ve zamanla vidalarınız gevşer, kırılır, hatta kadrodaki vida dişleri bile yok olabilir. Bu yöntem sayesinde bu üründen yanınızda yedek bulundurursunuz, herhangi bir sorunda kolayca değiştirip yolunuza devam edebilirsiniz. İnternette bagaj bağlantılı sele kelepçesi olarak arama yaptığınızda bulabilirsiniz.

 

bagajbaglantılıselekelepcesi

Sele

Selede malum yeri rahat ettirmek çok önemli piyasa bir çok ürün var. En nam salmış marka brooks seleleridir. Ben yine maddi olanaklardan ötürü 20 tl aldığım seleyi kullanıyorum. Çokta rahat,geniş,havadar. Nereden bulacağınız hakkına bir fikrim yok.

DSC02581Untitled-1s

 

Gps ve harita

Pek memnun olmadığım bir ürün olan garmin’in etrex20 modeline sahip cihazı kullanıyorum. Bu cihaz ile yapabildiklerim şunlar;

Yeni rota oluşturma, pusula, rakım ölçümü, hız, hava tahmini, yeni harita yükleme vb. zırvalıklar.

Bu tarz cihazlarda en önemli özellik hızlı çalışabilmesi iken bu ürün aksine çok ama çok yavaş, yüklediğim haritaları çok geç açıyor ve dakikalarca acaba ilerde beni nasıl bir yol bekliyor ya da yeni rota oluşturmalıyım gibi seneryolar beni beklerken bende bu cihazı bekliyorum. 2 dk bekle kardeşim diyenleriniz olabilir. Bilmem kaç derecede bir dağın başında kamp atacak yer yada yerleşim yeri var mı yok diye bakmak isterken bu cihazın keyfini beklemek epey can sıkıyor. Ama net sonuçlar verdiğide bir gerçek tabi. Detaylı bilgi için tıklayınız.

garminetrex20

 

Yol Bilgisayarı

Yol bilgisayarı olarak kullandığım sigma rox 6.0 günlük tur mesafemi,tur süresini, nabzımı, denizden olan yüksekliğimi bu cihaz üzerinden takip edebiliyorum. Aslında daha fazla özelliği bulunuyor.Detaylı bilgi için tıklayınız.

sigmarox6

Çamurluk

Topeak defender xc1/xc11 çamurluğu yerine aslında tam çamurlukta tercih edilebilir. Ancak patikalarda ve dağlık bölgelerde bulunan çamur, tekere yapışarak tam çamurluğun arasına sıkışabiliyor. Topeak’ın bu ürününde teker ve çamurluk arasındaki mesafeyi ayarlamanız mümkün. Detaylı bilgiye linkten ulaşabilirsiniz.

DSC02918Heybe

Heybe olarak lotus SH-809 BCR markasına ait bu üründen daha fonksiyonel heybelerde bulmak mümkün. Fakat diğer markaların fiyatları cep yakıyor. Bu üründe 1 çanta kapasitesi 16 litre falan. Su geçirmesini önlemek amacıyla altında bulunan lastikli kılıfı üzerine örtebiliyorsunuz. sh-809 modeli BCR olarak tanımlanan kısım ise bağlantı aparatının tarzı oluyor. Alırken dikkat etmeniz gereken en önemli kısım. Detaylı bilgiye linkten ulaşabilirsiniz.

DSC02863Lastik

Swhable Marathon HS 420 tur için tercih ettiğim lastik markasıdır. Swhable dünya çapında kendisini kanıtlamış bir üründür. Lastik içerisinde bulunan sert kauçuk sayesinde patlamayı minimuma indirgiyor. Aynı zamanda 2 adet farklı açılardan örülmüş olan çelik eleklerde lastiğin kaldıracağı yük kapesitesinide arttıyor aynı zamanda yarılmalarında önüne geçiyor. Ortalama azami yükü 130 kg gibi bir rakam. Gönül rahatlığı ile her türlü zeminde kullanabilirsiniz. Detaylı bilgiye linkten ulaşabilirsiniz.

Pannenschutzreifen

 Vites

Shimano vites sistemlerini hepimiz biliriz. Benim kullandığım ve çok memnun olduğum modeli 2016 deore xt m8000 serisidir. Arazide ve turda rahatlıkla kullanabileceğiniz viteslerden biridir vites geçişlerindeki geçikme süreside epey düşük. Aynı zamanda shimano’nun en sağlam serisi olarak bilinir. Bir üst serisi xtr dır bu seriyi yarışcı düzeyinki sporcular kullanır. Ortalama ömrü kullanıma göre değişir, periyodik bakımları yapıldığı sürece 10.000 km ve daha fazlası yapılmıştır.

shimano deore xt m8000

İstisnalar var tabi, benim gibi bir kullanıcıysanız xt nin bile kırıldığı bozulduğu oluyor=). Arka vites ve arka göbeğim 1300 km sonra dağılmaya başladı. Hayatınız boyunca kullanabileceğiniz bir ürün diyebilirim. Detaylı bilgiye linkten ulaşabilirsiniz.

Pedal

Tur bisikletcileri için önemli olan bir diğer ürünse hiç şüphesiz pedaldır. Benim tercihim XT T780 SPD Trekking modelidir. Peki neden tercih ediyorum. İşe gider gelirken spd ayakkabı giyemiyorum, uzun turlarda ara sıra sandalet kullandığım oluyor. Pedalın bir tarafı spd diğer tarafı normal kullanımlar için. Detaylı bilgiye linkten ulaşabilirsiniz.

deorextvites1

 Jant çemberi

Jant tarafında ise, jant setlerinin fiyatları çok yüksek olduğundan. Yine çok amaçlı kullanım düşüncesiyle kendime özgü bir yol izledim.

Jant çemberi dt swiss-430 fiyatına göre oldukça kaliteli olan bu üründe 430 gr lık bir ağırlık mevcut. Çift kat jant olması sebebiyle daha dayanıklı. Hatta aydos ormanlarıda günü birlik bir tur yapmıştım. Aydos bisiklet kazası vidyomu izleyenler bilir. Baya ciddi bir kazaydı. 85 ağırlık ile 50km hızla arka tekeri kayaya çarpmıştım. Normal bir jant olsaydı parçalanmıştı. Tabi bu jantta eğildi. Neticede downhill jantı değil.

felge_x_43020140630_123043

 

 Jant göbeği

Jant göbeği olarak deore xt 785’i kullanıyoum. 300-400 km sonra göbek tam kıvamını buluyor. Bir tur pedal çevirdiğinizde teker oldukça akıcı dönmeye başlıyor. Bunun kazanımı ise; çok daha az pedal çevirimi ve efordan tasarruf oluyor.

deorextvites2

 

Video kamera

Video çekimlerimde gopro hero 3 black edition kullanıyorum. Bu ürünü tanıtmaya kalkarsam özellikleri saymakla bitmez, sitesinde tüm detayları bulabilirsiniz. http://gopro.com/

Untitled-1Fotoğraf makinesi

Fotoğraf çekimlerdimde sony cybershot DSC-S930 10.1 mp makineyi kullanıyorum. Aslında tercih ettiğim bir ürün değil. Kötüdür diye demiyorum kendi nesline göre iyi bir makine. Maddi olanaklarımdan dolayı kullanıyorum.

Aşırı sıcak havalarda bisiklet t-şortü giymek hem turun keyfi hemde havanın koşulu açısından pek iyi olmuyor. Daracık bir t-şortle gün boyu gezmek rahatsız edici olabiliyor. Onun yerine The nort face’in bu rahat yazlık gömleğini giymeyi tercih ediyorum. En önemli özelliği sizi zararlı güneş ışınlarından koruması, ayrıca bol olması nedeniyle sizi sıkmıyor rahat bir sürüş deneyimi elde edebilirsiniz. Bir diğer ayrıntı ise kolay temizlenebiliyor. İster durulayın isterseniz sabunlayarak yıkayıp tertemiz kullanın.

Bilgisayar

LG X130 netbook yanımda benimle geziyor. Her anlamda ağır olan bu cihazı kameramdaki fotograflarımı ve vidyolarımı atmak için kullanıyorum. 1.5 kg üstünde bir ağırlığa ve çok yavaş olan bir işlemciye sahip.  Şarj etmem gerektiğinde ise yol kenarındaki benzinliklerde 2 saatte şarj ediyorum. O sırada yemek vb. ihtiyaçlarımı karşılıyorum.

Powerbank

20000 mah’lik gomax marklı muhtemelen çakma olan powerbank ile 2 kere telefonumu, 4 tane gopro bataryamı 3 kere ve walkman’mi 1 kere şarj edebililiyorum. Bittiği zaman köylerde vb. yerlerde şarj ediyorum.

thenortface

Aynı zamanda giydiğim şortun kendi içinde ped özelliğide var, Bu ürünüde aliexpress.com’dan almıştım. Ortalama 1 ayda gibi bir sürede elime ulaştı. 1 adet fermuarlı, 2 adet çırtlı yan cepleri bulunmakta. Ayrıca minumum düzeydede terleme oluyor. Yapısı gereği kullanıldığı kumaşı ve kesim biçimiyle içinde oldukça rahat ediyorsunuz. Ön ve arka tarafında bulunan siyah şeritlerdeki kumaş normal taytlarda bulunan kumaş tarzı bir yapıya sahip.

Gittiğim her yere benimle birlikte gelen ayakkabılarımın markası gaerne dağ bisikleti modeli. Biraz ağır, taban kısmı vibram, iç kısmı oldukça rahat. Yazın 45, kışın ise ayakkabı kılıfı ile birlikte -10 derecelik hava sıcaklıklarında konforundan taviz vermedi. Sadece spd kilit kısmında ve burnunda açılmalar oldu onlarda yapıştırıcıyla giderilebilecek sorunlar. Taban kısmı arazi koşullarında çok çok iyi ayağınız neredeyse hiç kaymıyor ve zemini çok iyi kavrıyor. Bana dayandıysa herkese dayanabilir.

20150405_123108